tirsdag 23. februar 2016

490 f. Kr.

Hvordan har verden blitt til? Og hvordan ble alle skapningene på jorda til? Disse eksistensielle spørsmål har mange filosofer grubla over. Og de har kommet fram til ulike svar opp igjennom tida.

Mellom 490-430 f. Kr. Levde en før-sokratikker som selvfølgelig var opptatt av naturvitenskap, Empedokles.  Han kom fram til det som kalles for «elementteori». Her tar han utgangspunkt i fire elementer: Jord, luft, vann og ild. Emedokles mente at alle ting oppstår eller forsvinner på grunn av at disse elementene enten blandes eller skilles. Elementene var ifølge han urstoffer som er uforgjengelige og som kan danne alle andre stoffer ved å blandes i ulike forhold. Denne elementteorien trodde mange på og den var så å si aktuell helt fram til renessansen.






Empedokles hadde også flere andre teorier om verdens kosmologi, menneskenes rolle i verden og særlig evolusjonen og livets utvikling. Jeg velger å ikke gå inn på alle disse, fordi jeg syns at elementteorien var den mest spennende. Men om dere lurer på noe i forhold til de andre teoriene, må dere gjerne spør! J

Kilder:

Dombrowski m.fl. (2010) – 4000 Menschen, die Geschichte schrieben – Sie prägten unsere Welt - ADAC

2 kommentarer:

  1. Veldig interessant teori! Vet du om de andre teoriene til Emedokles også bygger på denne "element-teori"?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fin kommentar :) Det er ikke kjent så mye om andre filosofiske tanker fra Empedokles, siden det kun er få skrifter fra den tida som er kjent idag. Likevel vet vi at Empedokles evolusjonsteori bygger på hans tanker om de fire elementene. Samtidig forklarer han også tilgivelse, undergang, forandring og bevegelse med "element-teorien". Håper dette svarer på spørsmålet ditt!

      Slett