lørdag 20. februar 2016

5 filosofi epoker!

Okay, så nå skal jeg begynne på den europeiske filosofihistorien fra antikken til i dag. For å gjøre det litt mer oversiktlig skal vi først se på hvordan vi kan dele filosofihistorien inn i fem epoker. Modellen jeg bruker i den sammenheng er laga av Joseph M. Degérando og deler de ulike epokene inn etter filosofenes tenkemåte og aktuelle tema.
  1. Det starter med en epoke som Degérando kaller for «Førsokratikk» (altså før Sokrates). I denne perioden starta filosofien langsomt å etablere seg og de første menneskene begynte å filosofere. Fokuset ble lagt på å lete etter hvilke prinsipp som lå bak hvordan ting fungerte, med særlig fokus på naturen og mennesket som del av den. Materialisme, altså om virkeligheten er virkelig, er en stor del av denne perioden.
  2. Den neste epoken kaller Degérando for «Klassikk» eller «Hellenisme». Han mener at filosofene i denne perioden var svært opptatt av logikk og språk.
  3. Ved neste periode i filosofihistorien befinner vi oss allerede i middelalderen. Her ligger fokuset på estetikk, opplysning og mystikk ifølge Degérando. Han kaller denne epoken for «Nyplatonisme».
  4. Kort sagt handler den nest siste epoken om argumentasjon. Og som vi har sett i tidligere innlegg er argumentasjonen en svært sentral del av filosofi. Filosofene i denne perioden legger altså vekt på diskusjon, argumentasjon og kritisk behandling av påstander.
  5. Den siste epoken i filosofihistorien kaller Degérando for «Nytid». Ifølge han er filosofene på denne tida opptatt av å studere menneskenes indre og psykiske tilstander.

Jeg håper at de fem epokene gir en liten oversikt over hva jeg kommer til å skrive om framover. Jeg skal gå nærmere inn på hver epoke og se på sentrale filosofer og deres tanker. 

Kilder:
https://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_der_Philosophie#Einteilungen_der_Philosophiegeschichte (Lesedato: 19.02.16)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar