søndag 21. februar 2016

600 f. Kr.

Filosofihistorien i Europa starter! Thales von Milet, fra det gamle Hellas regnes som den første vestlige filosofen. Han kalles også «vitenskapens far».

Thales hører til den første filosofiepoken, «førsokratikk». Han var opptatt av to store temaer i livet, naturvitenskap og matematikk. La oss først se på hans tanker innenfor naturvitenskap:
Hva er verden vår laga av? Hva er urstoffet som vi ikke kan leve uten? Det må være spørsmål som Thales stilte til seg selv. Han var opptatt av å finne ut av stoffet som alle andre stoffer er bygd opp av, og han kom fram til et svar:


"VANN"



Han mente at vann er urstoffet og skrev den kjente setninga: «Alt er vann». Det er ukjent hvordan han kom fram til denne påstanden men det viser at Thales var ute etter å finne ut hvordan alt liv på jorda fungerte. Ifølge fler kilder trodde Thales også at jorda var en båt, som lå ute på et gigantisk hav. En ganske skremmende tanke etter min mening.
Men hvordan kom han fram til tanken om at vann var urstoffet til alt? Jeg tror at han kanskje fant ut at alle levende organismer som planter, dyr og mennesker er avhengig av vann for å kunne overleve. Eller så var han kanskje fascinert av havets enorme størrelse og kraft. Kanskje var han allerede inne på kretsløpet av regn og vann som fordamper opp til himmelen igjen… Vi vet ikke. Men jeg syns det er utrolig at Thales var inne på dette her og det hadde vært kjempe spennende å finne ut hvordan han begrunna påstanden sin!



Thales var ikke bare aktiv innenfor naturvitenskapelig filosofi, han var også en kjent matematiker! Han er mest kjent for Thales' teorem, som sier at «når en trekant er innskrevet i en sirkel med en side som diameter, så vil trekanten være rettvinklet» (Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Thales%27_teorem). Dette teoremet brukes i dag i mange viktige sammenhenger i geometri og trigonometri.




Konkluderende kan vi altså si at Thales allerede hadde store naturvitenskapelige og matematiske tanker! Selv om vann ikke kan sies for å være urstoffet til alt, er hans matematiske ideer kanskje enda mer aktuelle idag enn de var da han levde.

Kilder:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar