mandag 22. februar 2016

580 f. Kr.

Rundt dette året blir enda en av verdens første filosofer født, Pythagoras von Samos. Han ble født i det gamle Hellas og levde fram til ca. 500 f. Kr. Jeg tipper at de aller fleste har hørt om Pythagoras før… men husker dere i hvilken sammenheng?  



Som også Thales hører Pythagoras til «førsokratikkerne», og var opptatt av matematikk og naturvitenskap. Utover det filosoferte Pythagoras om mystikk og religion.

Han studerte stjernene og himmelen og satt dette i sammenheng med det gudommelige. Han mente det at stjernene dukket opp på himmelen i samme posisjon og at de bevegde seg i de samme banene rundt jorda, var et bevis på at Gud styrer verden. Pythagoras religiøse tanker innebar også at det var forkastelig å drepe levende skjeler og var derfor imot dyreoffer og å spise kjøtt. Men andre ord: han var vegetarianer. Og han var overbevist om at sjela aldri dør, men vandrer fra en kropp til neste. Dette kan sies for å være de mest sentrale av Pythagoras tanker innenfor religion.


Likevel kan vi si at Pythagoras er mest kjent for sine filosofiske tanker innenfor matematikk. Han var overbevist om at tall og dimensjoner var opprinnelsen til alle ting i verden og at alle tings innerste vesen kunne representeres av tall. Og nå vet vi også hvor vi har hørt navnet Pythagoras før! Nemlig i mattetimene. Pythagoras lagde, likt som Thales, et teorem som brukes den dag i dag. Den kalles for Pythagoras setning og sier at «i en rettvinklet trekant er summen av kvadratene av katetenes lengder lik kvadratet av hypotenusens lengde: a2 + b2 = c2» (https://no.wikipedia.org/wiki/Pythagoras). Nedenfor er dette vist på et bilde.



Konkluderende kan vi si at Pythagoras var en av verdens første, vestlige filosofer. Akkurat som Thales var han opptatt av naturen og matematikk, men ble mest kjent for Pythagoras-setninga som vi den dag i dag sitter og grubler over i mattetimene…



Kilder:

Dombrowski m.fl. (2010) – 4000 Menschen, die Geschichte schrieben – Sie prägten unsere Welt - ADAC

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar